PROMIS TRAUMA Initiatief

Waarom dit initiatief?

In de medische zorg worden veel vragenlijsten afgenomen om te kijken hoe het met mensen met een botbreuk gaat na de behandeling. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar pijn en beweging, maar ook naar gevoelens van somberheid of angst. Bestaande vragenlijsten zijn vaak verouderd en hebben veel dezelfde vragen waardoor ze lang zijn en het veel tijd kost ze in te vullen.

PROMIS®

Met nieuwe PROMIS vragenlijsten (“Patient-Reported Outcomes Measurement Information System”) kan via moderne computer technieken snel en goede vragen worden gesteld aan patiënten (1). Er is nog weinig ervaring met deze vragenlijsten bij mensen met een botbreuk of ander letsel (2,3).

Onderzoeksprojecten

Het doel van dit initiatief is om PROMIS te onderzoeken bij mensen met een botbreuk. Een belangrijke eerste stap is om de oude vragenlijsten te vergelijken met deze nieuwe vragenlijsten.

Toekomst

Als blijkt dat PROMIS inderdaad sneller en beter kan meten dan de oude vragenlijsten, kan de nieuwe methode in Nederland gebruikt worden om patiënten en zorgverlener te helpen de beste behandeling voor botbreuken en ander letsel te kiezen.

Dr. Diederik O. Verbeek

Traumachirurg en hoofdonderzoeker

Deelnemen aan de studie

U kunt hieronder inloggen met de code die u heeft ontvangen in de informatiebrief (rechtsbovenaan de brief).

Inloggen met een code









(1) https://www.healthmeasures.net/promis
(2) Is PROMIS the new standard for patient-reported outcomes measures in orthopaedic trauma research? O'Hara NN, Richards JT, Overmann A, Slobogean GP, Klazinga NS. Injury. 2020
(3) How to use the patient-reported outcomes measurement information system (PROMIS) in international orthopaedic trauma research: a practical approach. Verbeek DO, Terwee CB, Haverman L. Injury. 2021